top of page

אין תזונה אחת שמתאימה לכולם

אין תזונה אחת שמתאימה לכולם טבעונות, פליאו, תזונה ים תיכונית, פירותנות- נדמה שאלו גישות תזונתיות כל כך שונות זו מזו ועדיין לכול אחת סיפורי הצלחה ואנשים שיעידו שהתזונה הזאת או הזאת עשתה להם פלאים. אין תזונה אחת שמתאימה לכולם- אבל מה משותף להן? ואיך נדע מה נכון לנו?


כשלמדתי נטורופתיה וכשהתחלתי ללמד בעצמי תזונה במכללות לרפואה טבעית היו כללים לתזונה נכונה שמתאימה לאדם הבריא- כמובן שהיו התאמות ודגשים לפי מחלות ולפי גיל, אבל הייתה תבנית והסכמה מה בריא וכמה נכון לאכול.


במציאות ראיתי ופגשתי אנשים שהתזונה שלהם הייתה נראת לי ממבט ראשון לגמרי הפוכה ממה שלמדתי- והם הרגישו טוב! כל הזמן יוצאים ספרים ומחקרים חדשים על התזונה האידיאלית – כזו שתשמור אותנו בריאים, רזים וחיוניים – וכל ספר ומחקר מושך לכיוון אחר: אחד אומר שתזונה שמבוססת על פירות וירקות היא התרופה להכל (למשל פירותנות, 80/10/10, RAW..) האחר אומר שבכלל צריכה גבוהה של מזונות מהחי בדגש על רמות שומן גבוהות עוזרת לשובע והרזיה (למשל פליאו,  תזונה קטוגנית) עכשיו באופנה צום לסירוגין- צום של 16 שעות לפחות.. חלק ממליצים על הימנעות ממוצרים מהחי (צמחונות, טבעונות)..

נראה שכל אחד שעבדה לו גישה כזו או אחרת מוציא ספר נלהב על הצלחות הגישה, כולל מחקרים שתומכים בה, וקורא לנו להצטרף לגישתו- זה הפיתרון ושם מצוייה האמת! 


מבולבלים?

הרבה זמן שאלתי את עצמי- איך יכול להיות שיש הצלחות בגישות כל כך שונות? עד כדי כך שנדמה שחלקן סותרות זו את זו. ניסיתי להתבונן ולראות מה כן משותף לכל הגישות התזונתיות ומצאתי שבכולן התזונה המומלצת היא תזונה טבעית. מה זה אומר?


1. בכולן התזונה לא מעובדת ולא מתועשת- ללא תוספות והעמסות של צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח.. אוכל ממקורות איכותיים ככל הניתן, הכי קרוב לחומר הגולמי.

2. בכולן אין סוכרים פשוטים - אף אחת מהן ללא ממליצה על סוכר או מוצרים המכילים סוכר.

3. כולן ממליצות על הימנעות/הפחתה של גלוטן - חלקן ממליצות על הימנעות מוחלטת מגלוטן (כולל חיטה, כוסמין, שיפון, גריסים ושיבולת שועל), ואחרות על הפחתה/הימנעות רק מחיטה (שהינה מאד מהונדסת גנטית, אלרגנית, מעלה רמות סוכר בדם וקשה לעיכול). 

4. כולן ממליצות על הימנעות/הפחתה של חלב ומוצריו, ובעיקר פרה - ריבוי של מוצרי חלב גורם עם הזמן לדלדול העצם, מכניס הורמונים מיותרים לגוף שלנו וגורם לרבים מאיתנו לבעיות עיכול כי פשוט אנחנו לא אמורים להמשיך לינוק אחרי גיל הינקות !

5. בכולן יש שפע של ירקות- לפחות אלו הגדלים מעל האדמה (יש גישות שממליצות לא לאכול ירקות שגדלים בתוך האדמה כי הם עמילניים יותר).

6. בכולן יש הכוונה לבריאות- מודעות מפותחת לגבי הקשר בין התזונה שלנו לבריאות שלנו.


משנים של טיפול וחקירה של נושא התזונה ראיתי שבאמת אין תזונה אחת שמתאימה לכולם. חשובה ההתאמה האישית לאדם, לאורח החיים שלו, להעדפות התזונתיות שלו, ליכולות העיכול שלו, לחילוף החומרים שלו ועוד. 


איך אני כמטפלת בודקת איזו תזונה בדיוק מתאימה לך? - לפי מערכת העיכול: תזונה שטובה לך לעיכול, שתורמת ליציאות סדירות ותקינות, הרגשת נינוחות בבטן וכו' - אנרגיות: תזונה שמעלה לך את האנרגיות בצורה טובה לאורך כל היום, נותנת כוחות וחיוניות - תזונה שתענה על חסרים: בתחילת התהליך אנחנו עוברים על בדיקות הדם למציאת חסרים ומאזנים דרך התזונה - סוג הדם: סוג דם מראה על פוטנציאל ביולוגי מולד מבחינתפרמטרים כגון: חומציות מערכת העיכול, רמות אנזימי עיכול, רמות הורמונים שונים ולכן לכל סוג דם יש פוטנציאלית מזונות שמתאימים לו יותר ומזונות שמזיקים לו יותר. למשל, לסוג דם A פחות טוב לאכול מוצרים מהחי ובעיקר בשר, וזאת לעומת סוג דם O שמוכשר ביולוגית לאכול מוצרים מהחי.  - משקל: תזונה שתעזור להגיע ולשמור על משקל בריא - תזונה שתעזור להבריא ולשקם פונקציות גופניות שנפגעו כמו סוכרת, שומני דם גבוהים, כולסטרול, מחלות, דלקות וכו'



 

ככל הניתן אני מעדיפה לא ללכת על תזונה קיצונית (תזונה שיש בה הרבה הגבלות ואיסורים לאורך זמן). מהניסיון שלי, תזונה קיצונית לאורך זמן מובילה לחסרים תזונתיים, שבירות ולפעמים אפילו לשינויים מטבוליים בלתי הפיכים (קושי לחזור לתזונה אחרת, לעכל מאכלים מסויימים, השמנה קיצונית לאחר חזרה לתזונה עם פחות הגבלות). אני מאמינה בהתאמה אישית ובשינוי תזונתי בר קיימא- תזונה שקל להתמיד בה לאורך זמן ולשלב אותה עם אורח החיים שלנו.


כאן לכל התייעצות ושאלה,

טליה בראל רפואה טבעית

Comments


bottom of page