top of page

צרבת- ממה היא נגרמת ואיך אפשר לטפל בה?

צרבת מתבטאת בעלייה של חומצות קיבה מהקיבה לעבר הוושט. הדבר גורם לתחושה של שריפה, צריבה, או חמיצות בוושט או בגרון.

 

איך אדע אם יש לי צרבת?
צרבת מתבטאת בתחושת צריבה, שריפה ובתחושה של חמיצות בחלק העליון של הבטן. לאורך זמן, הצריבה עלולה לגרום לשינוי במבנה של תאי הוושט ולהתפתחות של תאים טרום סרטניים או של סרטן.

 

מה הגורמים לצרבת?

•         עודף משקל או הריון

•         אכילה מופרזת של מזונות חריפים, שומניים או חומציים

•         שתייה מרובה של קפאין

•         עישון

•         כתוצאה מדלקת או כוויה בוושט

•         כתוצאה ממחלת רפלוקס וושטי- מיצי הקיבה ולעתים גם מיצי המרה זורמים בחזרה מן               הקיבה לוושט

•         בקע סרעפתי- כתוצאה מעודף משקל או מהיעדר תנועה וישיבה ממושכת 

•          סטרס – גורם לתנודות ברמות החומצה העיכולית שמשפיעה על שסתום הוושט

•         תרופות כמו סטרואידים, אספירין ונוגדי כאב שונים שיכולים לגרום או להחמיר צרבת

•         זיהום של הליקובקטר פילורי שגורם לדלקת וכיב בחלקי העיכול העליונים

•         תת חומציות בקיבה – העיכול של המזון לקוי ולכן המזון נשאר בקיבה זמן רב, תוסס, ונוצרים גזים שדוחפים את החומצה כלפי מעלה.


טיפול קונבנציונלי בצרבת
הטיפול הקונבנציונלי בצרבת כולל תרופות סותרות חומצה – מפחיתות את ייצור החומצה על ידי הקיבה או סותרות אותה לאחר הפרשתה. דוגמאות שכיחות הן: אומפרדקס, לוסק, לנטון.
כפי שהוסבר בפרק על הטיפול הקונבנציונלי באולקוס, לאורך זמן, התרופות גורמות לבעיות ספיגה ולחסרים תזונתיים ויטמינים ומינרלים שונים, מורידות את התנגודת הטבעית של מערכת העיכול כנגד מזהמים ועלולות לגרום לתופעות לוואי כגון: כאבי בטן, שלשולים או עצירות, כאבי ראש, סחרחורות ועוד.

הטיפול הטבעי בצרבת
הטיפול הטבעי בצרבת מטרתו להקל על תחושת הצריבה, להגן ולרפא את רירית הוושט והכי חשוב – לטפל בגורם שהביא לצרבת על מנת לטפל בבעיה מהשורש כך שהתופעה לא תחזור.

צרבת הינה תופעה הנגרמת בדרך כלל עקב צריכה ממושכת של מזונות חומציים ושומניים ו/או תזונה לא מאוזנת המשפיעה על החומציות התקינה בקיבה.

המטרה העיקרית בטיפול התזונתי בצרבת הנגרמת עקב חומציות יתר כוללת הפחתת צריכה של מזונות חומציים והגברת צריכה של מזונות בסיסיים.

קיימת חשיבות רבה להקפדה על הרגלי אכילה הכוללים אכילת ארוחות קטנות במרווחי זמן קטנים (כל שעתיים שלוש), לעיסה ממושכת של המזון, הימנעות מארוחות כבדות ו/או ליליות והימנעות משכיבה לאחר האוכל.

קיימת גם גישה הסוברת כי הפרדת פחמימות וחלבונים תקל על תהליכי העיכול ולכן תסייע לייצור תקין של חומצת קיבה. במקרים רבים, קיים קשר בין רגישויות או אלרגיות למזון וצרבת. לכן, מומלץ לבצע דיאטת אלימינציה* שבעזרתה ניתן לזהות את המזון האלרגני.

 

כאב בטן ממש.jpg

מה אני כבר יכול לעשות כדי להביא להקלה?
חשוב להבחין עם הצרבת היא מתת חומציות או מעודף חומציות. לכל מקרה נמנע/נפחית מזונות מסויימים ונגביר אחרים. כמו כן לכל סוג צמחי מרפא אחרים.

למקרה של תת חומצי... המאמר המלא בחוברת.


רוצה לקבל את המדריך השלם לבעיות במערכת העיכול **בחינם** וללא כל התחייבות ישר למייל שלך? השאר פרטים בתיבה והירשם לניוזלטר ולקבלת המדריך:

 

bottom of page