top of page

הטיפול הטבעי באנמיה

אם אתם סובלים מעייפות כרונית, חוסר ריכוז, קור בעיקר בקוות של הגוף, חולשה, סחרחורת מדי פעם, בדיקת דם פשוטה תוכל לתת לכם את התשובה האם אתם סובלים מאנמיה.

מהי אנמיה?

אנמיה היא מצב שבו יש מחסור בהמוגלובין או ירידה בכמות תאי הדם האדומים. ההמוגלובין הוא חלבון שמכיל ברזל. תפקידו הוא לשאת את החמצן בזרם הדם לעבר איברי הגוף השונים. כשרמת ההמוגלובין נמוכה, לא מגיע מספיק דם לרקמות השונות. 

ישנם מספר סוגים של אנמיה: אנמיה שנובעת מחוסר בברזל, אנמיה שמקורה בחוסר בויטמין B12 או חומצה פולית, אנמיה שנגרמת בעקבות בעייה במח העצם שמייצר כדוריות דם, אנמיה כתוצאה מפגם גנטי ועוד. האנמיה הנפוצה ביותר נובעת ממחסור בברזל. מחסור בברזל יכול להיגרם ממספר גורמים: 1. חסרים תזונתיים 2. בעיות בספיגת הברזל בגלל מערכת עיכול חלשה, מחלות מעי דלקתיות, נוכחות של טפילים וחיידקים 3. דימום ווסתי אצל נשים או דימום ממערכת העיכול.

איך מאבחנים אנמיה מחוסר ברזל?

בבדיקות הדם יש מספר מדדים שחשוב לבדוק על מנת לאבחן אנמיה מחוסר ברזל, כולל: המוגלובין, ברזל (iron) ריכוז תאי הדם האדומים ביחס לנפח הכולל של הדם (המטוקריט), גודל התאים (MCV), הצבע שלהם (MCH), השונות בגודל תאי הדם האדומים (RDW), רמות הפריטין (מחסני הברזל) ורמות הטרנספרין (נשא של הברזל החופשי בדם). ככלל, תמונה של המוגלובין נמוך, רמת ברזל נמוכה, גודל תאים קטן, צבע תאים בהיר, שונות גדולה בגודל תאי הדם האדומים, רמות פריטין נמוכות ורמות טרנספרין גבוהות - תומכים במסקנה של אנמיה מחוסר בברזל. 

איך אני מטפלת באנמיה מחוסר ברזל

על מנת לטפל באמצעים טבעיים באנמיה מחוסר ברזל, חשוב להכניס לתפריט מזונות עם תכולת ברזל גבוהה, לעזור לגוף לספוג את הברזל באופן מיטבי ובמידת הצורך לצרוך תוספים ו/או צמחי מרפא מתאימים.

תזונה להעלאת רמות ברזל

מזון מהחי - בשר, איברים פנימיים והודו בעלי רמת ברזל גבוהה בספיגה גבוהה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהם גם מכילים רמות גבוהות של שומן רווי, אומגה 6 ואסטרוגן, שכולם מקושרים עם העלאת רמות דלקת בגוף והתפתחות של מחלות כרוניות. לכן, במידה ואוכלים מזונות אלו, חשוב לעשות כן בכמויות קטנות.

מזון מהצומח - ישנם מזונות רבים מהצומח בעלי תכולת ברזל גבוהה:

קטניות: עדשים, שעועית, סויה, אפונה, חומוס.

אגוזים וזרעים: בעיקר גרעיני דלעת וחמניה ואגוזי מלך. האגוזים והזרעים מכילים חומצה פיטית שפוגעת בספיגת מינרלים כמו ברזל. לכן, מומלץ להשרות אותם במים לפני אכילתם. חשוב לאכול אגוזים וזרעים לא קלויים ולא מומלחים מדי יום, בכמויות קטנות.

ירקות: סלק, עלים ירוקים, אצות, פלפל, כרישה, ארטישוק ירושלמי, ברוקולי. עלי מנגולד ותרד גם מכילים כמויות יפות של ברזל אך גם חומצה אוקסלית שמעכבת את ספיגת הברזל. לכן, חשוב לאדות או להקפיץ אותם על מנת לפרק חלק מהחומצה האוקסלית. 

פירות יבשים: פירות יבשים מכילים כמות טובה של ברזל. מומלץ לאכול אותם בכמויות קטנות שכן ריכוז הסוכר בהם גבוה. כן חשוב לקנות פירות יבשים אורגניים, שאינם מכילים חומרים משמרים.

דגנים מלאים: דגנים מלאים כמו שיבולת שועל, אמרנט, כוסמת וקינואה מכילים אף הם ברזל.

מגוון מזונות נוספים שעשירים בברזל הם: מולסה (יש לקנות ללא גופרית), טחינה משומשום מלא, אצות ושמרי בירה.

איך נגביר ספיגה של ברזל בגוף?

במידה וספיגת הברזל נפגעת כתוצאה מבעיה במערכת העיכול, יש לחזק את מערכת העיכול באמצעות תזונה  וצמחי מרפא מתאימים.

מעבר לכך, יש מספר דרכים להגביר את ספיגת הברזל בגוף:

 - אכילה של מזונות שמכילים רמות גבוהות של ויטמין C בסמוך לאכילת מזונות שמכילים ברזל או בסמוך ללקיחת תוסף של ברזל. ברזל זקוק לסביבה חומצית במערכת העיכול על מנת להיספג וויטמין עוזר בכך. מקורות מצויינים לויטמין C הם פירות וירקות ובעיקר: מיץ לימון (מומלץ להוסיף לסלט), ברוקולי,  כרובית, כרוב, פלפל, סלרי, לפת, פיטרוזיליה, גויאבה, תותים, מלון, קיווי, פאפאיה.

 - לצד הגברה של מזונות שמכילים הרבה ברזל וויטמין C, מומלץ להפחית מזונות שפוגעים בספיגת הברזל. בין מזונות אלו נמצא את החלב ומוצריו,מוצרים שמכילים קפאין כמו קפה ותה או טאנינים שנמצאים ביין, תה ושוקולד. במידה וצורכים מזונות אלו, יש להפריד לפחות שעתיים ביניהם לבין ארוחה שמכילה הרבה ברזל וכן בינם לבין לקיחה של תוסף ברזל.

תוספי ברזל

תוסף ברזל מומלץ הוא ברזל עדין או רך מסוג ביסגליצינאט. תוסף זה נספג הרבה יותר טוב (פי 4 מברזל שניתן במרשם רופא) ואינו גורם לתופעות לוואי עיכוליות כגון עצירות ואי נוחות בבטן. חשוב להרחיק שעתיים מקופאין, תאין, סובין חיטה, מוצרי חלב ומתוספים המכילים מינרלים אחרים שכן חלקם פוגעים בספיגת הברזל.

צמחי מרפא

צמחי מרפא שעשויים לעזור להעלות רמות ברזל הינם תחת הקטגוריה של "מזיני דם". אלו צמחים עשירים מאד במינרלים וברכיבי תזונה נוספים, שספיגתם בגוף גבוהה.

Paeonia lactiflora (אדמונית החורש) - צמח שמזין את הדם וגם תורם לזרימת דם טוב. בנוסף, הוא אנטי דלקתי, מרגיע את מערכת העצבים, משכך כאבי בטן וכאבי ראש. מותווה לאנמיה, למעי רגיז, למצבים של היעדר ווסת, מיגרנות ועוד.

Angelica sinensis (אנג'ליקה סינית) - גם צמח זה משלב פעילות של הזנת הדם עם הנעת הדם. צמח מצויין למצבים של אנמיה, נשירת שיער, חוסר איזון הורמונלי נשי ומיגרנות על רקע של חוסר איזון הורמונלי.

Urtica dioica (עלי סרפד) - צמח זה עשיר במינרלים, וויטמינים וכלורופיל (הפיגמנט הירוק). הוא מטפל באנמיה מחוסר ברזל וכן מסייע בניקוי רעלים מהגוף, מפחית נשירת שיער, ויעיל לטיפול בבצקות ובאלרגיות בנשימה ובעור. 

Codonopsis pisula (קודונופסיס) - צמח מזין דם בעל יכולת להעלות רמה של כדוריות דם אדומות, לבנות וטסיות. הוא מחזק את מערכת העיכול, משפר את תהליך הספיגה וכן תורם לאיזון מערכת העצבים. מתאים גם לאנמיה בתקופת ההריון.

Astragalus membrananacus (קדד קרומי) - גם צמח זה בעל יכולת להעלות את כל ספירות הדם - אדומה, לבנה וטסיות. בנוסף, הצמח מחזק את מערכת החיסון. גם הוא בטוח לשימוש בתקופת ההריון.

לסיכום, הטיפול באנמיה מחוסר ברזל מתחיל מאבחון נכון של הבעיה, וממשיך בתפריט שנועד להעלות את כמות הברזל הנכנסת לגוף, טכניקות להעלאת ספיגה ובמידת הצורך מתן תוסף ו/או צמחי מרפא בהתאמה אישית. 
 

רוצה לקבל עוד מאמרים ישירות לתיבת המייל שלך?
השאירי פרטים בתיבה ותקבלי:

- מאמרים וטיפים לתזונה בריאה והתמודדות עם מחלות ישר לתיבת המייל הפרטית שלך
- עדכונים על המבצעים שלי וסדנאות חדשות
- מדריך מתנה!
bottom of page