top of page

סל קניות מומלץ

הרבה אנשים שואלים אותי איזה אוכל כדאי לקנות? מה המצרכים שהכי חשוב שיהיו בבית? איפה קונים אוכל בריא? איזה אוכל לקנות כך שגם הילדים יאכלו אותו?

אנחנו לא כל הזמן בבית, וחלקינו רוב הזמן לא בבית. לכן חשוב שלפחות בבית המוצרים שיש לנו במטבח יהיו בריאים,
מזינים ומגוונים. 
החלטתי לעשות קצת סדר ולשתף אתכם ברשימת הקניות שלי. הרשימה הזאת לא נבנתה ביום אחד, אלא בתהליך הדרגתי, תוך למידה מתמדת, פתיחות למוצרים חדשים והתאמה אישית לטעמים ולהעדפות של המשפחה שלי. הרשימה הזאת דינמית ומשתנה על פי התפתחויות חדשות במדע התזונה, על פי צרכים משתנים של בני המשפחה וגם מתוך צורך להתחדש ולהתרענן.

הכלל הראשון ברשימת קניות נכונה הוא לקנות מוצרים כמה שיותר גולמיים בניגוד למזונות מוכנים מראש ומעובדים. הכוונה למזונות בסיסיים ובצורתם המלאה שמכילה את הסיבים התזונתיים וכל הערכים התזונתיים שהטבע יכול להעניק לנו.

אני מודעת לכך שלרבים מאיתנו אין זמן רב להשקיע בבישולים וגם שלא כולנו אוהבים לבשל. חשוב לי שתדעו שאפשר להכין עם המצרכים האלו מתכונים מאד פשוטים וקלים להכנה שיהיו גם טעימים ומשביעים. למתכונים נהדרים כאלה לחץ כאן.

אם אתם קונים מוצרים מוכנים, חשוב להקפיד שחומרי הגלם שלהם יהיו מועטים, איכותיים ומזינים, ללא תוספות מיותרות כגון צבעי מאכל, חומרים משמרים, סוכרים פשוטים או ממתיקים מלאכותיים.

אם אתם רוצים שיהיו לכם מוצרים בריאים בבית, ואתם מכירים את עצמכם כאנשים טוטאליים, אתם יכולים להחליט על מהפך שבו תתרמו את כל מה שלא בריא ותמלאו את המטבח במוצרים בריאים. אם אתם מכירים את עצמכם כמי שצריכים להתרגל לשינויים בהדרגה, זה גם בסדר גמור. אתם יכולים למשל להחליט שכל שבוע אתם מוציאים מאכל לא בריא מהרשימה ומכניסים במקומו מזון בריא. הכל מצויין כל עוד אתם צועדים קדימה לקראת תזונה בריאה יותר עבורכם ועבור המשפחה שלכם :)

 

רשימת  הקניות שלי:
 

 

דגנים: קינואה, גריסים, אורז מלא (בשמטי מלא/עגול מלא/ אורז פרא שמורכב מאורז
בשמטי מלא, אורז אדום מלא ואורז בר שחור), 
כוסמת, קוואקר גס (שיבולת שועל),
 
פסטה מאורז מלא.
הדגנים משביעים, נותנים אנרגיה ומווסתים תיאבון. הסיבים מווסתים את רמות הסוכר,
מעלים את רמת הורמון הסרוטונין במוח (חשוב למצב רוח טוב), מכילים ויטמיני B
(חשובים למערכת העצבים, מערכת החיסון והעור). לאורז מומלץ להוסיף קטניה
להורדת אינדקס.

 

קטניות: עדשים (כתומות, ירוקות ושחורות), שעועית (לבנה, אדומה, שחורה, מאש,
אזוקי), גרגרי חומוס, אדממה וטופו, אפונה, תורמוס.

קטניות יחד עם דגנים מהווים חלבון מלא וסויה היא חלבון מלא בפני עצמה. את כל
הקטניות, חוץ מהעדשים הכתומות, מומלץ להשרות במים לפני הבישול לפחות 12
שעות ובמהלך ההשרייה להחליף את המים כל 4-6 שעות. כדאי גם להנביט.
אפשר להקפיא קטניות מונבטות.

 

קמחים: קמח חיטה מלא, קמח כוסמין, קמח שיפון וקמח חומוס.

קמח חיטה מלא, כוסמין ושיפון מתאימים בעיקר לאפיה. קמח חומוס מעולה לקציצות, פשטידות וחביתות טבעוניות.
 

לחם: לחם שיפון או כוסמין שמכיל קמח שיפון או כוסמין, מים, מלח, שמרים או מחמצת. כל תוספת אחרת היא מיותרת ולעתים מזיקה. אני ממליצה על ד"ר מארק, מאסטמאכר ואלומה.
 

ירקות: שפע של ירקות מכל הצבעים. הירק היחיד שאני לא קונה הוא תפוח אדמה
שהאינדקס הגליקמי שלו גבוה כמו גלוקוז (מעלה מאד את רמת הסוכר בדם ותורם
לשומני דם ולהשמנה). כדאי בכל שבוע לקנות ירקות קצת אחרים כדי לגוון ולהתנסות.
על בצל ושום אני אף פעם לא מוותרת! 
חשוב לגוון בצבעים שכן לכל ירק יש את
ההרכב היחודי שלו של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ורכיבים צמחיים נוספים בעלי
פעילות רפואית חיונית. למשל, הירקות ממשפחת המצליבים כולם נוגדי דלקת (כרוב,
כרובית, ברוקולי וכו'). הירקות הסגולים מכילים חומרים נוגדי סרטן וכו'. אני 
ממליצה במיוחד לקנות עלים ירוקים (עדיף אורגניים) ולשלב בתזונה. העלים הירוקים מכילים הרבה כלורופיל שעוזר לגוף להתנקות מרעלים וממתכות.כמו כן הם מכילים הרבה מגנזיום, סידן, ברזל וחומצה פולית שחיוניים לתפקודים רבים בגוף.
 

פירות: שפע של פירות העונה ותמיד לימונים (להוספה למים, לתה, לתיבול סלטים). הפירות מכילים הרבה ויטמינים, נוגדי חמצון ורכיבים צמחיים חיוניים נוספים. גם כאן מומלץ לגוון בצבעים ובסוגים. אני ממעטת לקנות פירות שהאינדקס הגליקמי שלהם גבוה יותר כמו אבטיח, אננס, ליצי ומנגו.
 

אגוזים וזרעים: האגוזים והזרעים המוומלצים ביותר הם אגוזי מלך (מכילים אומגה 9 ואומגה 3), אגוזי ברזיל (מכילים סלניום שהוא אנטיאוסידנט חזק), גרעיני דלעת וחמניה (מכילים אומגה 9 ואבץ, שקדים (מכילים אומגה 9 וסידן).

האגוזים והזרעים מכילים שומנים חיוניים לגוף ,חלבון וכן מכילים ויטמין E שהוא נוגד חמצון חזק וחשוב לחיזוק מערכת החיסון, לפריון ולבריאות העור. תקנו אגוזים וזרעים מומלחים ולא קלויים על מנת שיישמרו בהם הערכים התזונתיים. מומלץ לשמור אותם בקירור על מנת למנוע עיפוש וקלקול.האגוזים וזרעים מכילים חומצה פיטית שפוגעת בספיגה של מינרלים. לכן, מומלץ להשרות אותם במים למספר שעות לפני האכילה, פעולה שהורסת חלק ניכר מהחומצה. למרות שאגוזים וזרעים הינם בריאים וחיוניים לתפריט מאוזן, יש לצרוך מהם במתינות כל יום על מנת לשמור על משקל תקין.
 

מוצרי חלב: כיום ידועים הנזקים הרבים של מוצרי החלב. חלק גדול מהאוכלוסיה רגיש למוצרי חלב ומגיב בנפיחות, שלשול או כאבי בטן. מוצרי חלב מכילים הרבה אסטרוגן וכן הורמוני גדילה שגורמים להתפתחות מינית מוקדמת ומקושרים להתפתחות של סרטנים הורמונליים. אם כבר מוצרי חלב, תעדיפו של עיזים או כבשים וכאלה שקלים יותר לעיכול: לבאנה, יוגורט ביו וגבינות קשות.
 

חלב צמחי: חלב אורז, חלב שקדים וחלב קינואה.
 

דגים: דגי ים צפוני כמו סלמון, לברק, פלמידיה לבנה, סרדינים יספקו לכם מנה יפה של אומגה 3 שהיא חומצת שומן אנטי דלקתית שחשובה גם במניעה ובטיפול בסוכרת, כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים, בעיות קשב וריכוז ועוד.
 

שמן: שמן זית כתית מעולה מכבישה קרה, שמן קוקוס כבישה קרה.

שמן זית עבור סלטים, אנטי פסטי והקפצה ושמן קוקוס לעוגות ואפייה.
 

מתוק: סירופ מייפל אמיתי או סילאן 100% תמרים (להמתקה ולתבשילים), סטיביה (להמתקת שתייה חמה), סוכר קנים (לעוגות ועוגיות), שוקולד מריר (לפחות 70% מוצקי קקאו), תמרים מסוג מג'הול (כדאי לשלב עם אגוזים וזרעים).
 

מזונות על: זרעי צ'יאה, גוג'י בריס, קקאו ניבס, ספירולינה.

 

תבלינים ועשבי תיבול: מלח ההימלאיה, פלפל שחור, פלפל חריף שאטה, פפריקה מתוקה, כורכום, כמון, ג'ינג'ר, שום, קינמון, אגוז מוסקט, כוסברה, פטרוזיליה, בזיליקום, אורגנו, עלי דפנה, זעתר.

 

רוצה לקבל עוד מאמרים ישירות לתיבת המייל שלך?
השאירי פרטים בתיבה ותקבלי:

- מאמרים וטיפים לתזונה בריאה והתמודדות עם מחלות ישר לתיבת המייל הפרטית שלך
- עדכונים על המבצעים שלי וסדנאות חדשות
- מדריך מתנה!
bottom of page